KSIAZKINACZACIE.PL

Przepisy z książek

sobota, 14 września 2013

– Proszę, wejdź i wypij filiżankę herbaty – zdołał wyjąkać, nabrawszy tchu w pierś.
– Wolałbym małe piwo, jeśli ci to nie zrobi różnicy, zacny panie – rzekł siwobrody Balin. – Nie mam wszakże nic przeciw ciastu, zwłaszcza gdyby znalazł się kawałek placka z kminkiem.
– Znajdzie się niejeden! – Bilbo sam się zdziwił, słysząc swoją szybką odpowiedź, po czym, nie wiedząc kiedy i jak, skoczył do spiżarni po dwa piękne, krągłe placki, które upiekł wczesnym popołudniem, żeby mieć co przekąsić do poduszki.
(„Hobbit, czyli tam i z powrotem” J.R.R. Tolkien)  

Zgodnie z opisem powinien być placek, czyli ciasto. Ale jednocześnie coś do piwa. I to pojawiły się dwie przeszkody. Nie lubię kminku więc nie wyobrażam sobie go w cieście, a do piwa pasują słone przekąski jak uważa mój tata. No więc postanowiłem, że poszukam czegoś innego. I znalazłem przepis na słone, szwedzkie placki z kminkiem. Podobno kiedyś Szwedzi robili je jako coś w rodzaju chleba. Moim zdaniem wyglądem bardzo pasują do domu Hobbita. Przygotowanie jest proste, chociaż straszna była część z mieszaniem ciasta, które do wszystkiego się kleiło. A sprzątanie po gotowaniu to jakaś MAKABRA! Placki spotkały się z gorącym przyjęciem w naszym domu, Kla próbowała wyjeść większość :) Wszyscy uznali, że kminku mogło być spokojnie dwa razy więcej, chociaż wcale go nie lubimy. Oczywiście zamierzam też zrobić placek na słodko, ale dziś podaje Wam ten przepis, bo bardzo mi się spodobał efekt końcowy (samo gotowanie okazało się też raczej przyjemne).

PRZEPIS

12 g świeżych drożdży

250 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

150 gramów mąki razowej żytniej

150 gramów mąki pszennej

po 1 łyżeczce kminku zmielonego, sezamu i lnu

Drożdże rozdrabniamy palcami do miski i mieszamy z małą częścią wody. Po 15 minutach dodajemy resztę wody i pozostałe składniki. Ja wcześniej rozgniotłem kminek. Wymieszaj, żeby trochę przestało się kleić. Potem musisz przełożyć ciasto do czystej miski, przykryć folią, np. reklamówka i odstawić na godzinę. Z ciasta zrób wałek i pokrój na 7-8 części. Możesz próbować wałkować na cienki placek, ja rozciągałem i formowałem zwyczajnie rękoma, bo do wałka się kleił. Placki podziurkuj widelcem, a w ich środku żeby było ciekawiej, wytnij kółko kieliszkiem. Wyłóż papierem do pieczenia blachę do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez 10 minut. Jeśli masz spiżarnię, włóż tam koniecznie parę placków, w końcu nigdy nie wiadomo, kiedy odwiedzą cię krasnoludy.

18:12, ksiazki.na.czacie , Przepisy z książek
Link Komentarze (2) »
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

MOJE NAJNOWSZE VIDEO RECENZJE ZNAJDZIESZ TEŻ TUTAJ

Xiegarnia.pl